Retkeilijä

MetsäDeo

Huoletonta liikkumista luonnossa

MetsäDeo on uusi Suomalainen luonnossa liikkujan tuote, joka on kehitetty hirvikärpäsiä vastaan. Tuote on valmistettu Suomen Lempäälässä. Tuote on testattu yhdessä luonnossa liikkujien kanssa syksyllä 2021 ja myös luonnonvarakeskus LUKE on tehnyt tuotteesta tehotutkimukset.

Tuote ei täytä TUKESin määritelmää karkotteesta, koska se suihkutetaan vaatteelle. Tuotetta ei siis voi markkinoida sanalla ’karkote’. Tuote ei myöskään sisällä ympäristölle haitallisia biosidejä eikä vahingoita hyönteisiä.

LUKEn Tehokkuustestaus

MetsäDeoa testattiin kontrolloiduissa olosuhteissa kasvihuoneessa marraskuussa 2020. Lämpötila kasvihuoneessa oli noin 10 °C. Testaus toteutettiin kasvihuoneessa, koska hirvikärpäsiä ei ollut niin paljon, että tehoa olisi pystytty testaamaan luotettavasti luonnossa.

Testissä oli mukana 30 metsästä kiinni otettua hirvikärpästä, jotka testattiin yksi kerrallaan ja seurattiin niiden käyttäytymistä käsittelyä kohtaan. Käsittely tehtiin sivelemällä karkotetta iholle ranteesta kyynärpäähän ja muu käsi oli käsittelemättä.

Yhteensä 14 hirvikärpästä vältti käsiteltyä aluetta ja ne pysyttelivät käsittelemättömällä alueella. Viisi (5) hirvikärpästä pudottautui pois käsitellyltä alueelta, kun ne laitettiin siihen, mutta neljä (4) hirvikärpästä käveli käsitellyllä alueella valmisteesta välittämättä, eivätkä pudottautuneet pois siltä. Seitsemän (7) hirvikärpästä kulki käsittelemättömältä alueelta käsitellylle alueelle edestakaisin. Hirvikärpästen käyttäytymisessä karkotetta kohtaan oli siis runsaasti eroa.

Mies metsässä

Ainesosat: Ethanol, Citrus limon (lemon) beel oil, Camphor, Eucalyptus globulus oil.

EI ympäristölle haitallisia biosidejä eikä vahingoita hyönteisiä.

Yhteenveto LUKEn testistä

Kaksi kolmasosaa hirvikärpäsistä vältteli tai pysyi pois käsitellyltä alueelta. Tulosten perusteella voidaan todeta, että MetsäDeolla on osittainen karkottava ominaisuus sisätiloissa tehdyssä kasvihuonetesteissä. MetsäDeon tehon ulkona voidaan arvioida olevan kohtalainen tai hyvä riippuen muun muassa hirvikärpästen määrästä.

Sometestaajien kommentteja:

  • “Tuotteen teho on erittäin hyvä!”
  • “Enpä ole ennen nähnyt kun hirvikärpänen pudottautuu pois samantien kun laskeutuu”
  • “Toimii erinomaisesti!”
  • “Voi liikkua taas metsässä ilolla!”
  • “Uskomaton tuote!”
  • “Erittäin riittoisa! Vaikutus kestää todella pitkään!”

Testaajilla on yhteensä yli 130.000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa ja heidän videoitaan on katsottu yhteensä yli 13 miljoonaa kertaa!

Testipaikat ulottuivat Oulunseudulta aina eteläiseen suomeen saakka. Testiryhmässä oli 17 ihmistä, 9 miestä, 7 naista ja 1 lapsi (6 v), Testikertoja kertyi yli 100 ja keskimääräinen metsässä oloaika oli 2,5 tuntia. Testit tehtiin paritesteinä, jolloin toinen testihenkilö oli käsitelty Deolla ja toinen ei.

Testin lopussa käsittelemättömien henkilöiden vaatteissa/hiuksissa oli 5-80 hirvikärpästä ja Deoa käyttäneillä 0-2 kärpästä. Suurin yksittäinen ero testissä oli Deoa saaneessa 0 kärpästä ja ei saaneessa 76 kärpästä.

Luken testi oli tehty ihokontaktina, kun taas somevaikuttajien testi oli tehty ulkovaatekontaktina.

Käyttöohje: MetsäDeo valmistetta suihkutetaan ulkovaatteille noin 20 cm etäisyydeltä: 5 suihkausta hattuun. 3 suihkausta takin kaulukseen. 3 suihkausta hihansuihin. Älä suihkuta iholle. Vältä aineen joutumista rikkinäiselle iholle, silmiin ja limakalvoille. Vältä turhaa ihokosketusta.
Pidä lasten ulottamattomissa.